Resepi adalah sumbangan daripada Cikgu Tie! Selalu kita beli je ikan pekasam dari pasar atau pasar malam.. Kali ni Cikgu Tie telah bersetuju nak share resepi buat pekasam ikan puyu.. jom terjah!!
Bahan-bahannya:
1 mangkuk beras
1 cawan garam kasar
3 cawan Air suam
1 kg Ikan Puyu.
Cara-caranya:
1. Gaulkan Ikan Puyu dengan garam kasar semalaman dalam bekas tertutup.
2. Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2(setengah) cawan garam kasar dan kacau hingga larut.
3. Masukkan beras yang digoreng serta dimesin ke dalam campuran air garam.
4. Ikan yang diperap semalaman hendaklah dibasuh dahulu untuk mengurangkan masin.
5. Masukkan ikan seekor demi seekor(pastikan digaul rata dengan campuran beras) dan susun.
6. Pastikan bekas ditutup lalu dibiarkan sehingga seminggu.
Saturday, April 23, 2011
Resepi pekasam ikan puyu Cikgu Tie
Labels:
makan malam,
makan tengah hari,
pekasam,
Resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
suka ikan pekasam
nana pun suka! ikan puyu ke tu..besarnya! best!
omg!!feveret cik..mak cik suke wat peksam..x suke pksam yg dijual kat kdai..x bpe sedap :)
senang je pun buat.. hehe.. bahan un tak banyak
Post a Comment