try je

Klik anak burung yang paling bising ni.. Churp.. Churp...

BARANG BAIK DI CHURP-CHURP!!

KLIK dan BAGITAU MISSZ!!

P/s: KLIK je dan iklan akan keluar di window baru.. tak jejaskan window yang sedang anda buka!!


Friday, April 8, 2011

Awas dengan TELUR TIRUAN

Macam-macam tiruan dah diperkenalkan di malaysia sekarang.. Telur tiruan pun ada.. Kecoh di Pulau Pinang sekarang telah dikesan penemuan Telur Tiruan ni. Menurut siasatan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), telur tiruan ini dibuat daripada pelbagai bahan kimia.. Nak tahu bahan2nya? Klik read more ye...





Siasatan yang dijalankan oleh persatuan itu mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan. Klik setiap bahan tersebut jika nak mengetahui lebih lanjut tentang bahan tersebut.
Menurut Timbalan Pengarah Bahagian Kawalan Kualiti dan Keselamatan Makanan, Ku Nafishah Ku Ariffin, contoh telur itu dihantar ke makmal di Kuala Lumpur petang semalam (7.4.2011) dan keputusannya akan diketahui dalam masa tempoh seminggu.


Sebelum ni my mom pernah buat telur tiruan.. tapi dia tak gunakan bahan kimia.. dia Cuma gunakan kulit dalam coklat kinder joy tu..


Dalamnyer kan warna putih. My mom terbalikkan yg warna warni ke dalam, yg putih keluar. Kemudianbeliau letak batu kat dalam kinder joy tu, dan ikat supaya batu tu tak terkeluar, kemudian dia letak kat dalam tempat ayam bertelur.. hehe..


Teknik nak menipu mak ayam.. sebabnya beliau berbuat demikian adalah kerana tak tahan dengan sikap ayam yg suka pijak2 telur ayam tu, jadi pecah semuanya.. ayam mana nak duk kat tempat bertelur tu kalau dalam tu takde telur.. MiSsZ lupa pulak nak tanya result experiment beliau ni.. hehe.. mana la tau kot ayam2 missz ni tak educated leh tertipu dengan telur tiruan tu.. hehe... tengok2 sekarang ni dah keluar berita telur tiruan pulak.. macam2 hal...

13 comments:

pzah said... Best Blogger Tips

susah btl sekarang.. telur pun ada yag tiruan.. macam2 hal

AkieZecky said... Best Blogger Tips

kena bela ayam sendiri n tunggu ayam tu bertelur la pulak

AkieZecky said... Best Blogger Tips

pzah: betul.. betull.. betull.. semua diorang nak tiru..

AkieZecky said... Best Blogger Tips

dioarng cakap tu telur betul la... haiyyaaa...

pzah said... Best Blogger Tips

akiey zecky: hahaha.. kalau bela ayam sendiri n tunggu ayam tu bertelur, lama la nampaknya.hahahaha

cik muny said... Best Blogger Tips

@AkieZecky :haha btol2..kite jd penternak..brhnti jd petenuk

cik muny said... Best Blogger Tips

@pzah : mmg..sume x ori..dr mknan , pkaian ..sume nye nk copycat

cik muny said... Best Blogger Tips

konpius gak dgn brta yg depa bg..kejap telur ori..kjp x..mkn telur itik je la

pzah said... Best Blogger Tips

cik lola: hahaha.. xyah makan telur ayam la senang :P

pzah said... Best Blogger Tips

cik lola: agaknya lepas ni apa lagi ye yang diaorg nak tiru ?? hmmm

cik muny said... Best Blogger Tips

x yah makan telur ayam..kite makan ayam jer banyak2 smpai gemokk

cik muny said... Best Blogger Tips

wat la manusia tiruan..x yah rebut2 nak kawen dgn ct sb dh brlmbk ct tiruan

pzah said... Best Blogger Tips

hahaha.. kalau makan ayam je byk2 silap2 nnt ada lak yg buat ayam tiruan.. habis.hahahaha