try je

Klik anak burung yang paling bising ni.. Churp.. Churp...

BARANG BAIK DI CHURP-CHURP!!

KLIK dan BAGITAU MISSZ!!

P/s: KLIK je dan iklan akan keluar di window baru.. tak jejaskan window yang sedang anda buka!!


Saturday, April 23, 2011

Resepi pekasam ikan puyu Cikgu Tie

Resepi adalah sumbangan daripada Cikgu Tie! Selalu kita beli je ikan pekasam dari pasar atau pasar malam.. Kali ni Cikgu Tie telah bersetuju nak share resepi buat pekasam ikan puyu.. jom terjah!!



Bahan-bahannya:
1 mangkuk beras
1 cawan garam kasar
3 cawan Air suam
1 kg Ikan Puyu.

Cara-caranya:
1. Gaulkan Ikan Puyu dengan garam kasar semalaman dalam bekas tertutup.
2. Campurkan 3 cawan air suam serta 1/2(setengah) cawan garam kasar dan kacau hingga larut.
3. Masukkan beras yang digoreng serta dimesin ke dalam campuran air garam.
4. Ikan yang diperap semalaman hendaklah dibasuh dahulu untuk mengurangkan masin.
5. Masukkan ikan seekor demi seekor(pastikan digaul rata dengan campuran beras) dan susun.
6. Pastikan bekas ditutup lalu dibiarkan sehingga seminggu.


4 comments:

AkieZecky said... Best Blogger Tips

suka ikan pekasam

Liyana Z said... Best Blogger Tips

nana pun suka! ikan puyu ke tu..besarnya! best!

cik muny said... Best Blogger Tips

omg!!feveret cik..mak cik suke wat peksam..x suke pksam yg dijual kat kdai..x bpe sedap :)

pzah said... Best Blogger Tips

senang je pun buat.. hehe.. bahan un tak banyak