try je

Klik anak burung yang paling bising ni.. Churp.. Churp...

BARANG BAIK DI CHURP-CHURP!!

KLIK dan BAGITAU MISSZ!!

P/s: KLIK je dan iklan akan keluar di window baru.. tak jejaskan window yang sedang anda buka!!


Saturday, March 5, 2011

Stesen radio mana paling best?? kenapa???

MiSsZ peliklah dengan jiran rumah MiSsZ ni, pagi petang dengar radio.. dar MiSsZ kecik sampai la MiSsZ jadi anak dara ni, macam tu la... Kalau anak perempuannya balik ke rumah (slalu dia duk umah sendrik kat tempat lain), terdengarlah kekadang selitan suara anak perempuannya menyanyi mengikut dendangan lagu yg keudara.. Hehehe... walaupun suaranya agak sumbang (astaghfirullah mulut MiSsZ), tapi itulah yang menghburkan suasana rumah di kampung ni.. hehe.. kalau dia takde,jadi sunyi pulak. Berbalik kepada cerita asal, tak jemu ke dengar radio?



Berlainan pulak dengan rumah MiSsZ, kami memanjang tengok tv. Radio?? Julung2 kalinya.. kenapa? Sebab mak MiSsZ rimas dengar radio.. Kalau waktu nak raya, masa buat kuih raya,, MiSsZ terpaksa buka laptop sebab nak dengar lagu raya sambil buat kuih.. baru ada mood raya,kan? Kalau ada radio kan senang, leh dengar celoteh dj2 radio membincangkan perihal raya. Nak buat macam mana, dah memang takde radio. Dah banyak kali beli, tapi semua rosak..

MiSsZ tak dengar radio?? Dengarla.. Cuma tak guna radio umah.. MiSsZ dengar dalam kete (memang dah jadi kemestian) dan dengar guna handphone ni.. MiSsZ dengar channel radio apa yerk?? Hehehe... anda rasa?? MiSsZ ni lompat-lompat jer.. tapi keutamaannya pada radio era la..Kenapa yer?

Kenapa orang cenderung untuk dengar sesuatu stesen radio tu? Adakah sebab penyampai radio tersebut? Dia seorang yang cantik/hensem? Atau kerana celotehnya yang boleh memikat jiwa? Atau kerana programnyer yang menarik? Atau yang terakhir, sebab hanya itu saje siaran yang dapat kat tempat anda..heheh..Mana satu pendorong anda memilih stesen radio idaman?

Kalau MiSsZ, MiSsZ minat sesuatu stesen radio tu sebab programnya. Kenapa MiSsZ kata macam tu? Kalau MiSsZ dengar radio dulu, MiSsZ akan ikut jer program tu tanpa tahu ia stesen radio apa.. Penyampainya juga, kalau program tu tak best, walaupun penyampainya artis yang memang MiSsZ suka, MiSsZ tak kan join radio tu.. hehe.. teruk betui MiSsZ ni.. Tapi MiSsZ suka fara fauzana.. hehe.. dia dah ke hot fm skrang.. tapi fara tetap hot.. i like!

MiSsZ suka dengar program riuh pagi kat era.. Can i help u.. memang kelakar habis lah.. MiSsZ dengar on da way MiSsZ nak pi ngajar kat sekolah (waktu MiSsZ jaadi cikgu sementara dulu).. Sebelum jadi cikgu, MiSsZ sanggup pi tolong hidupkan enjin kete abah sebb nak dengar program tu kat radio...earphone MiSsZ rosak waktu tu.. Waktu MiSsZ pi belajar ambik lesen kereta dulu (kat universiti), MiSsZ dengar hot fm.. panggilan hangit... (driver kedai memandu tu ambik kami kat universiti, dia suka hot fm kot)..
Banyak rupanya stesen radio kat Malaysia ni.. MiSsZ cek kat En. Wikipedia:

• Nasional

o Klaasik Nasional FM (bahasa melayu)
o Muzik FM (bahasa melayu)
o TraXX FM (bahasa Inggeris)
o Ai FM (bahasa Mandarin)
o Minnal FM (bahasa Tamil)
o Asyik FM (bahasa orang asli)

• Negeri

o Perlis FM bahasa melayu)
o Kedah FM bahasa malayu)
o Mutiara FM bahasa melayu)
o Perak FM bahasa melayu)
o Selangor FM bahasa melayu)
o KL FM bahasa melayu)
o Negeri FM balasa melayu)
o Melaka FM bahasa melayu)
o Johor FM bahasa melayu)
o Pahang FM bahasa melayu)
o Terengganu FM bahasa melayu)
o Kelantan FM bahasa melayu)
o Sarawak FM bahasa melayu)
o Sarawak Saluran Etnik - WAI FM (siaran pelbagai bahasa)
o Sarawak Rangkaian Merah - Red FM
o Sabah FM bahasa melayu)
o Sabah Siaran Pelbagai Bahasa - Sabah V FM

• Daerah

o Johor - FMJB (radio Bandaraya Johor Bahru) bahasa melayyu)
o Kedah - Langkawi FM bahasa melayu)
o Sarawak - Sibu FM bahasa malaayu dan cina
o Sarawak - Limbang FM
o Sarawak - Miri FM
o Sarawak,Sri Aman - RaSA FM
o Sabah - Sandakan FM
o Sabah - Tawau FM

Ini pulak stesen radio swasta:

• Media Prima

o Hot FM (bahasa Melayu)(Tagline - Lebih Hangat Daripada Biasa)
o Fly FM (bahasa Inggeris)
o One FM (bahasa Cina)

• Astro - AMP Radio Networks

o ERA (bahasa Melayu) (Tagline - Kini Hanya Memainkan Muzik Hit Yang Terbaik)
o SINAR (bahasa Melayu) (Tagline - Muzik Retro Terbaik)
o XFM (bahasa Melayu) (Tagline - Kami Tak Hot,Kami Cool)
o MY FM (bahasa Mandarin) (Tagline - 'Great Music, Great Company')
o hitz.fm (bahasa Inggeris) (Tagline - 'Malaysia's No.1 Hit Station')
o MIX fm (bahasa Inggeris) (Tagline - 'Malaysia's Best Variety')
o LiteFM (dahulu Light & Easy) (bahasa Inggeris) (Tagline - 'Famous for the 80's')
o THR [Raaga - siaran bahasa Tamil - seluruh Malaysia kecuali Pantai Timur Semenanjung Malaysia (Tagline - Ahaa...Sirantha Isai);
Gegar - siaran bahasa Melayu khas di Pantai Timur Semenanjung Malaysia (Kelantan, Terengganu, Pahang) (Tagline - Permata Pantai Timur)]

• Star Publication

o Suria FM (bahasa Melayu) (Tagline - Muzik Terbaik Tanpa Henti 2009-awal 2010 Muzik Terbaik 90an dan terbaru awal 2010-sekarang)
o RED 104.9 (bahasa Inggeris)
o 988 FM (bahasa Mandarin)

• Add On Media Network

o Radio Kamek - Saluran Radio Komuniti dari Sarawak bahasa melayu dan Inggeris)Listen LIVE

• Komuniti MyWarung

o Warung Lagenda - Saluran Radio Internet berkonsep dari komuniti MyWarung. Menyiarkan kebanyakannya lagu retro melayu dan retro inggeris. Bersiaran 70% autorun.) (Tagline - Irama Pilihan Kenangan Berterusan)Klik sini untuk dengar, winamp diperlukan

• Lain-lain

o Radio BBC - stesen radio berita milik BBC dari British melalui AM
o Best 104 (bahasa Melayu)
o Manis FM - Pantai Timur Semenanjung Malaysia (Kelantan, Terengganu, Pahang) (bahasa Melayu)
o Cats FM - Sarawak (bahasa Melayu, bahasa Inggeris dan bahasa Iban)
o Wanita FM BAHASA MELAYU)
o IKIM.fm (bahasa Melayu)
o Radio24 - stesen radio berita milik Bernama bahasa melayu & Inggeris
o Capital FM (bahasa Melayu & Inggeris)
o Salam FM
o NasyidFM - internet sahaja (bahasa Melayu)
o Radio MISG - internet sahaja (bahasa Melayu)
o Aktif FM - (bahasa melayu) (Tagline - Semarakkan Dunia Muzik 90an,2000,2001,2002,2003 dan baru
o Business FM ditak tahu bahasa apa


Banyak yang kita tak pernah ambil tahu,kan??

Marilah kengkawan, kita bincangkan di sini, dengan isu:
1. Apa sebab anda memilih sesuatu stesen radio itu sebagai stesen radio idaman anda?
2. Stesen Radio apakah yang anda paling minat?
3. Berikan sebabnya...
4. Siapakah penyampai radio yang anda paling minat?
5. Apakah beza stesen radio swasta dan RTM?
6. Lainlain isu yang boleh dibangkitkan...

Pe lagi?? Jom Bincang...Siapa punya idea yang paling bernas....


P/s: Kalau anda memilih stesen radio era (macam MiSsZ), sila klik dan baca kat SINI...

34 comments:

iZzuDdin said... Best Blogger Tips

hot.fm.....
sebab yang tu je sy duk dngr pagi2...
panggilan hangit die tu...
xbole bla...hehe

MiSsZ said... Best Blogger Tips

@iZzuDdin

Hehehe.. pernah gak dengar dalam kete member. Dia peminat hot fm gak... ada sekali tu dengar diorang kenekan Black Mentor.. Ganas la Black, siap nak bawak orang nak tumbuk.. Macam samseng jer..Pernah dengar tak yang tue?

iZzuDdin said... Best Blogger Tips

yang tu bila punya?cam dah lama sangat je...
time hari bekerja jgk ek?

cik lola said... Best Blogger Tips

cik suka radio swasta..kurang iklan..dj nye pun bukan dj "tido"...ceria gilers je dgn depa..era ttp dihatiku..time arwah din beramboi da mmg gempak giler

aiman said... Best Blogger Tips

suka hot ,hit,era fm.. 3 of them.layan..bila cm iklan..skip..tukar channel..haha..

xcyber said... Best Blogger Tips

am suka hotfm,era dan fly fm =)

iZzuDdin said... Best Blogger Tips

>>aiman
wa,sempat lagi tuka channel bila iklan...
cam tb pulak =)

>>cik Lola
yang best nye time diorang borak2 tu,lagu bole layan youtube jer...
siap lirik n video bole tngk...

cik lola said... Best Blogger Tips

@izzudin : rse nye dngr era on9 lg lju klau dibndgkan hot fm on9

iZzuDdin said... Best Blogger Tips

erm,yeke...
bole trs dgr on9 kat lmn web rasmi diorang kan?

tp..
kat ofis mana bole pasang radio2 ni..hehe...
sampai umah rasa nak baring je..penat dah =)

SyUhAdA said... Best Blogger Tips

jrg dgr radio..so,xtau la radio mne yg bes..~

MiSsZ said... Best Blogger Tips

@cik lola

yup! Setuju2.. arwah memang lawak.. dia melawak tapi serius je muka dia (ni kalo tgk kat tv, dlm radio xnmpak).. heheh.. bestfren pak nil.. waktu arwah pergi, pak nil sedih sgt.. al fatihah..

MiSsZ said... Best Blogger Tips

@aiman

dasyat tu.. MiSsZ kalo tgk tv, memang rajin tukar channel waktu iklan.. radio tak penah la pulak.. eh, penah2.. tapi bukan waktu iklan, tapi waktu kat jalan yg takde line radio, terpaksa tukar radio lain

MiSsZ said... Best Blogger Tips

@xcyber


tu dia.. tiga2 layan tuh.. ni macam aiman gak ke am?? tukar2 channel.. hehe..

Find your property here said... Best Blogger Tips
This comment has been removed by the author.
xcyber said... Best Blogger Tips

syui, pasni kena la rajin2 dengar radio..

xcyber said... Best Blogger Tips

missz : am suka dengar bila bosan jer la.. kalau x bosa am mmg x suka dengr

cik lola said... Best Blogger Tips

@misz : btol2...lawak pak din beramboi x yah kene wat mimik muke2 yg x tntu hala..dngr die ckp pun kite dh boleh ktwa...hilg yg x mgkin brgnti

cik lola said... Best Blogger Tips

@izzudin : jom kmbalim kezaman student..hehe..blh wat ape2 je..stdy pon mls..tp time dh keje lg la trasa azab nya

iZzuDdin said... Best Blogger Tips

tp...zaman study xde fulus...

xbest2 =)

cik lola said... Best Blogger Tips

@izzudin : 2 la psl..dua2 zaman da kekurangan nye..tp cik suke keje..boleh joli hehe

pzah said... Best Blogger Tips

banyak jugak rupanya radio kat malaysia ni.ingat ada beberapa radio je.

cik lola said... Best Blogger Tips

@pzah : btol2..tp bkn kite blh dpt siaran sume channel

pzah said... Best Blogger Tips

cik lola: hehe.. mcm2 siaran boleh dgr.. :)

cik lola said... Best Blogger Tips

@pzah : cm astro ckp , macam2 ada

pzah said... Best Blogger Tips

cik lola: haha.. ayt astro jgk tu dipakai.. hehehe :D

cik lola said... Best Blogger Tips

nak promote astro yg smkin x best 2

pzah said... Best Blogger Tips

astro asyik ulang benda sama je.. ehehe..rasanya best lagi dgr radio

cik lola said... Best Blogger Tips

mmg pon..rse x brbaloi dh

pzah said... Best Blogger Tips

ahaha.. byr bil bulan2 tp benda yg sama je tgk.. hehe.. baik tgk tv biasa

pzah said... Best Blogger Tips

izzuddin: hehe.. panggilan hangit je boleh lyn sbb lawak lak apabila diaorg kenakan org lain

pzah said... Best Blogger Tips

aiman; hahaha..siap tukar channel time iklan tu.. bagus btl. ahaha

meowww cat said... Best Blogger Tips

saya suka hot fm sbb dj best tp satu jew xbest,,byk sgt iklan...dgt ikim lg best..lagu2 nasyid best..

AkieZecky said... Best Blogger Tips

hot fm sebab ada farah & sinar sebab lagu2 80/90an yg bessttt...

VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV said... Best Blogger Tips

VEBCASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,HINDI MOVIE ,AXN LIVE ,STAR MOVIE LIVE ,MAX CHANNEL LIVE LIVE UNTERNATIONAL RADIO AND TV BROADCASTER
MALAYSIA RADIO ONLINE http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
MALAYSIA TV ONLINE  http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html thr gegar pun ada jom terjah !!