try je

Klik anak burung yang paling bising ni.. Churp.. Churp...

BARANG BAIK DI CHURP-CHURP!!

KLIK dan BAGITAU MISSZ!!

P/s: KLIK je dan iklan akan keluar di window baru.. tak jejaskan window yang sedang anda buka!!


Wednesday, March 23, 2011

Tutorial letak category atau tab cantik dalam blog

MiSsZ wat tutorial ni bagi menjawab persoalan dari Mama Rayyan..
Mama Rayyan tanye:




So MiSsZ jawab cam ni yer..



1. Mula-mula kita kena buat label dulu.. semua dah tau buat label kan? Kalau kita buat New post, bahagian bawah ada ruangan label. Tengok pic ni, banyak kan label MiSsZ.. Tapi yang MiSsZ masukkan kat Tab/category kat atas page MiSsZ, MiSsZ pilih yang utama jer..


2. Ok, sekarang nak ambil URL label pulak.. Di post yang kita dah buat, kat bawah ada label yg kita dah masukkan tadi. Klik pada label yg kita nak buat tab/category tu.


3. Jadi, dia akan keluar http://missz84.blogspot.com/search/label/forum. Copy url ni, paste pada word. Senang nak guna nanti. Buat cara yang sama untuk semua label yang kita nak jadikan category/tab.

4. Kemudian buat la image category /tab label tu dengan cantik2 kat paint atau adobe photoshop @ software lain yg sama waktu dengannya. Macam MiSsZ punya ni:


5. Pastu save la dalam bentuk GIF @ JPG @ BMP @ TIFF @ PNG

6. Pastu buka http://kimag.es/, MiSsZ promote ni sbb senang, tak perlu nak register2.. tujuan dia adalah untuk dapatkan HTML image tu.

7. Upload image yang kita nak letak tu, dan copy HTML thumbnail.. Paste di word dulu, mudah sikit..Tengok gambar kat bawah ni.


8. Kemudian upload lagi image label yang lain, paste kat word dan buat sampai semua label yg nak diupload.

9. Pastu pi kat design>page elements>add a gadget>HTML/JavaScript

10. Paste HTML image tadi. MiSsZ tunjuk untuk satu dulu yer.. Kalau nak buat semua serentak pun boleh.


11. Kemudian klik pada Rich Text. Akan keluar page yg bawah ni:


12. Klik image forum tu, kemudian klik Create Link. Akan keluar Hyperlink macam dalam gambar kat atas ni. Kemudian paste je URL label forum yg kita paste dalam word tadi. Klik OK. Untuk tambah tab/ category yang lain, klik Edit Html. Ulang cara yang sama sampai siap.Kemudian save.

13. Letak gadget ni kat kedudukan yang strategik. Biasanya bawah header la kan? Save.. pastu view blog. Kalu tak jadi, inform MiSsZ. Mana yg MiSsZ leh tolong, MiSsZ tolong.

MissZ tak ingat la MiSsZ belajar dari siapa. MiSsZ cari balik kat Encik Google tak jumpa la.. Sori ek.. MiSsZ cari ni waktu MiSsZ mula-mula belajar nak wat blog dulu.. Tapi kepada org yg MiSsZ rujuk ni, terima kasih sangat2.. ilmu yg sangat berguna. MiSsZ tengah excited waktu tu.. lupa nak save caranyer.. ni pun, MiSsZ try n error je duk ingat balik caranyer..Special untuk mama Rayyan, MiSsZ gerudi2 gak otak duk ingat balik caranyer..

Pastu klik kat bawah ni.. hehe.. optional jer.. Kalau klik, terima kasih daun keladi yer, lain kali klik lagi..









</span>

16 comments:

cik lola said... Best Blogger Tips

misz..da bnyk versi tb menu..klau misz suke , rajin2 terjah blog mmber2 yg wat tutorial...keep it up dlm wat tuto ye misz

Mama Rayyan said... Best Blogger Tips

ishhhh..bnyak step gak lah..cenoneng mama baca nie..hehehe..kena amik masa nak study nie...huhu..thank ye misz..

cik lola said... Best Blogger Tips

@ mama rayyan : gud luck..hehe..slmt stdy

pzah said... Best Blogger Tips

@cik lola
aah.. btl tu..mmg byk versi tab menu ni.. tapi ada yg brt n ada yg x.kalau guna blogspot punya ringan

pzah said... Best Blogger Tips

@Mama Rayyan
hehe.. ikut 1 per 1.. hehe.. semoga dpt buat tab menu :)

pzah said... Best Blogger Tips

teruskan buat tuto misz..hehe :)

Mama Rayyan said... Best Blogger Tips

x jdik pon...:(

MiSsZ said... Best Blogger Tips

@Mama Rayyan

aiseh, macam mana lak tak jadi yer.. mama dah ikut ker cara ni? mama try wat satu tab je dulu

MiSsZ said... Best Blogger Tips

@Mama Rayyan

bahagian mana yg tak jadi? takde pun tab dalam mama punyer blog?

mariah_smile said... Best Blogger Tips

camni rupanya nak wat.. tapi xnak try lah lagi.. xde masa lah nak gatal tgn godek2.. t ada masa kite try eh..

cik lola said... Best Blogger Tips

@pzah : btol2..cik x suke jnis yg kne upload2 pas 2 ambik code...cik suke yg mmg dh siap bg code..skrg pun tgh renovate blog

cik lola said... Best Blogger Tips

@mama : mmg kene bnyk sabar wat menda2 cm ni...tarik nafass..hehe

AkieZecky said... Best Blogger Tips

leh try nanti... tq missz..

pzah said... Best Blogger Tips

akiezacky: hehe.. try jgn x try :)

pzah said... Best Blogger Tips

cik lola: hehe. yg dah balik kod tu mmg sng..tp kalau buat yg rumit tu br best.. hehehe

me.ronazil.ab said... Best Blogger Tips

tq tq tq n tq.......jadi ke tidak aku punya nmpk mcm jadi je...hahahahaha